YÜN İPLİK VE KULLANIMI

05-09-2023 11:16
YÜN İPLİK VE KULLANIMI

Yün İplik Nedir?

Sağlıklı ve konforlu bir yaşam için doğanın bizlere sunduğu en özel içeriklerden biri olan Yün iplikler; örgü, dikiş, dokuma ve nakış gibi teknik uygulamaların yapılabileceği çalışmalarda kullanılabilir. Yün ipler koyun, keçi, deve, lama, alpaka vb. hayvanlardan elde edilen protein esaslı yün liflerinin bükülmesiyle meydana gelir. Yün içeriğinin bulunduğu iplik kaliteleri doğal bir elyaf olması sebebiyle organik içerik olması sebebiyle çok tercih edilen ipliklerdendir. Sıcak tutma özelliği, dayanıklılığı, ve esnekliğiyle bilinmektedir.

Nasıl Üretilir?

Yün iplikler, iki ana yöntemle üretilir: kamgarn ve ştrayhgarn.

Kamgarn yönteminde; uzun yün lifler taranarak ayrılır ve daha sonra bükülerek iplik haline getirilir. Bu yöntemle üretilen yün iplikler, daha düzgün bir yapıya ve daha yüksek kaliteye sahiptir. Kamgarn iplikler pamuk iplikleri görünümüne benzerler. Yapılan tarama işlemlerinden sonra kısa iplikler ayrıştırılır buda ipliğin kalitesini artırır daha pürüzsüz, ince ve tok duruşlu narin yapılı iplik haline gelir. Doku ve desen belirgin şekilde görünür. Daha sıkı ve güçlü bir yapısı vardır. Buruşabilirler fakat buda ütü tutma özelliğini ortaya çıkarır. Etiket bilgilerinden faydalanarak emekle ördüğünüz örgü parçalarınızı güvenle saklayabilir ve kullanabilirsiniz.

Ştrayhgarn yönteminde ise; kısa ve uzun yün lifler birlikte bükülerek iplik haline getirilir. Bu yöntemle üretilen yün iplikler, daha hacimli, volümlü, yüzeyi tüylü bir görünümdedir. Bu ipliklerle yapılan tasarımlar yumuşaklık ve hacimleri sayesinde çok iyi yalıtım sağlarlar. Esnek ve şekil verilebilen hacimli görünümü sayesinde ütü uygulaması yapmanıza gerek kalmaz. Daha çok kış aylarında palto, mont, battaniye, tüylü hacimli oyuncaklar vb. alanlarda kullanılırlar.

Etrofil Organik El Örgü İplikleri üretim sistemleri arasında bu iki teknik de bulunmaktadır. Buna bağlı olarak hacimli ve volümlü içeriklerimizi ve pamuksu, soft dokunuşlu, düz veya ebruli geçişli ipliklerimiz oldukça dikkat çekmektedir. Hacimli iplikler arasında sonbahar-kış mevsimlerine yada yapacağınız tasarıma göre farklı alanlarda kullanabileceğiniz ipliklerimiz; Yonca Baby Kadife (Kadife İplik), Rabbit (Sakallı İplik) ve Step (Makarna İplik) bulunmaktadır.

Daha soft dokunuşlu iplik gruplarımız ise; %55 Organik Pamuk Jeans, %85 Organik Pamuk Orchestra, %60 Organik Pamuk Tiamo, %60 Pamuk Bambino Baby Cotton, %70 Geri Dönüşüm Bio Cotton (Geri Dönüşüm), %55 Pamuk (Kek İplik) Puzzle olarak örnek gösterilebilir.

Yün İp Çeşitleri Nelerdir?

Yün ipliklerin; koyun, keçi, deve, lama ve alpaka gibi hayvanlardan elde edilen yün liflerinden bükülerek yapılan bir iplik türü olduğundan söz etmiştik. Sizlere daha iyi bilgi verebilmek için üretimimizde bulunan birkaç kalitemizle bu özel içerikleri açıklamak isteriz.

Merino Yünü; Merino koyunlarının yünlerinin kırpılma metoduyla elde edilen doğal iplikler arasındadır. Yumuşak, esnek yapısıyla bilinen bu yün türü, kendine özgü doğal nem buharını emen yapısı sayesinde sıcak ve soğuğu nötrleştirebilen ve kötü kokuları kendinden uzaklaştıran özellikleriyle bilinir. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez. Bu nedenle hassas bireylerin ve bebek projelerinizin vazgeçilmezi olacak en özel içeriklerdendir. Etrofil Baby Merino ve Baby Merino Print çileleri bu yönden dikkat çekmektedir. İnce yapısıyla tüm aileniz için güvenle kullanabilirsiniz. Daha Kalın klasik ipliklerimiz ise: %100 Merino Yün Falkland Worsted, %60 Merino Yün Bambino Lux Wool olarak örnek gösterilebilir.

Leicester Yünü; ‘’Tene Yakın’’ bir his uyandırmasıyla bilinen saf ve soft dokunuşlu, kremsi bir yapıya sahip iplikler olarak bilinirler. %100 naturel, nefes alabilen, sıcak ve soğuğu nötrleştiren, nem buharını emen yapısı sayesinde terlemeye neden olmayan özellikleriyle organik içerikler arayanlar için eşsiz bir yün grubudur. Etrofil Blue Faced Leicester yumakları bu özel koyunların yünlerinden meydana gelmiştir.

Yün İpliğin Örgüye Kazandırdığı Özellikler Nelerdir?

Yün iplik sektöründe bulunan doğal elyaf olarak bilinen bir hammaddedir. Yün örgüye yumuşak, esnek ve hacimli bir görünüm kazandırır. Dayanıklı ve sağlam dokudadır. Nefes alabilen yapısı sayesinde hava sirkülasyonu oluşturur ve terlemeye sebebiyet vermez. İnce, bükümlü iplik örneklerinde bu yapı kışın sıcak tutma ve yazın serin tutma özellikleriyle dikkat çeker. Kötü kokuları sizden uzaklaştırır. Özellikle kıyafetlerde sizlere konforlu bir deneyim sunar. Bakımı kolay ürünlerden biridir. Etiket bilgilerini dikkate alarak örgünüzü daha uzun süreli kullanabilirsiniz.

Yün İplerle Neler Örülebilir?

Yün iplikler, çeşitli kalınlıklarda ve renklerde üretilebilir. Kalın yün iplikler, battaniye, ceket, şapka ve çorap gibi ürünlerde kullanılırken, ince yün iplikler, kazak, hırka, atkı ve şal gibi ürünlerde kullanılır. Bu güzel el örgü iplikleriyle örgü ve dokuma ürünler, klasik kilim ve halı modelleri, oyuncaklar, aksesuarlar, keçe projeleri, ev tekstili vb. çalışmalar geliştirebilirsiniz.


Daha fazla örgü modeli ve iplik çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için diğer sosyal medya kanallarımızı inceleneyi unutmayın.

Pinterest Hesabımız: tr.pinterest.com/etrofil/

Etrofil İnstagram Hesabımız: www.instagram.com/etrofil/


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.