PUNCH NAKIŞI NEDİR?

05-09-2023 13:21
PUNCH NAKIŞI NEDİR?

Punch nakışı nedir?

Punch nakışı, bir çerçeveye gerilmiş kumaş üzerine, özel bir punch iğnesi kullanılarak yapılan bir nakış türüdür. Ucunda küçük bir halka bulunan ve diğer ucunda ipliği tutan bir aletle(Punch iğnesi yada makinesi), kumaştaki deliklere geçirilerek desen oluşturulur. Hem basit hem de karmaşık desenler oluşturarak çok boyutlu ve farklı seviyelerde uygulama yapılabilir. Genellikle hayvan çiçek ve geometrik şekillerle dekorasyon ve aksesuar ürünleri tasarımlarıyla ön plana çıkmaktadır. Bu günlerde büyük makinelerle paspas ve halı tasarımları üç boyutlu bir hal alarak evlerde ve mini atölyelerde hobi olarak sanatsal projelere dönüşmeye başlamıştır.

Yediden yetmişe bir çok kişinin ilgisini çeken bu hobi farklı malzemelerle benzersiz çalışmalar olarak karşımıza çıkmaya devam etmektedir. Gelin Punch nakışı uygulaması için nereden başlamalıyız birlikte öğrenelim…

 

Punch Nakışı Malzemeleri Nelerdir?

Punch nakışı, yapacağınız projeye ve hoşlandığınız renk tonlarına göre malzeme çeşitliliği istediğiniz gibi genişletebileceğiniz bir hobi alanıdır. Bu malzemeleri size yakın tuhafiyelerden, hobi malzemeleri satış noktalarından veya internet üzerinden alabilirsiniz. Punch uygulaması yapmadan önce elinizde bulunması gereken bazı malzemeler şu şekildedir;

  • Punch iğnesi: Punch iğnesi, bir ucunda küçük bir halka bulunan ve diğer ucunda ipliği tutan bir alettir.
  • İplik: Punch nakışı için kullanılabilecek iplikler, kumaşın kalınlığına ve desenin karmaşıklığına göre değişebilir.
  • Kumaş: Genellikle Pamuklu, keten, yün veya sentetik kumaşlar tercih edilebilir. Duck Keten kumaş en çok kullanılan kumaşlar arasındadır.
  • Çerçeve: Punch nakışı için özel olarak tasarlanmış kumaşın gergin durmasını sağlayan aparatlardır. Kumaşınız ne kadar gergin olursa modeliniz çok daha düzgün olacaktır.

 

Punch yaparken kullanabileceğiniz iplikler nelerdir?

Punch nakışı için kullanılabilecek iplikler, kumaşın kalınlığına ve desenin karmaşıklığına göre değişebilir. Genel olarak, punch nakışı için pamuklu ipler tercih edilir. Pamuklu iplikler, güçlü ve dayanıklı oldukları için, desenin şeklini korumaya yardımcı olur. Ayrıca, pamuklu iplikler, geniş bir renk yelpazesi sunar.

Kullanılabilecek diğer iplik türleri şunlardır:

  • Keten iplik
  • Yün iplik
  • Sentetik iplik

Keten iplikler, pamuklu iplikler kadar güçlü olmasa da, daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Daha minimal ve yüzeysel çalışmalar için tercih edilebilirler.

Yün iplikler, sıcak tutma özelliğine sahiptir ve punch nakışı ile yapılan ürünlere daha yumuşak bir doku kazandırır.  Yün ipliklerle daha büyük parçalar, üç boyutlu ve hacimli Punch projeleri üretebilirsiniz.

Sentetik iplikler, dayanıklı ve kolay ütülenebilme özelliklerine sahiptir. Akrilik vb. iplik çeşitleriyle dayanıklı, canlı renk tonları ve zamansız ürünler üretebilirsiniz. Dayanıklı yapısı ve solmayan renk tonları sayesinde projeniz daha uzun ömürlü olur.

 

Punch teknikleri ve seviyeleri hangi boyutlardır?

Punch nakış teknikleri başlangıç ve ileri seviye modellemeler ile bilinmektedir. Basit Punch nakışı teknikleri arasında; tek delikli punch, çift delikli punch ve daire punch örnek gösterilebilir. Tek delikli punch işlemesi basit uygulamalardan bir tanesidir, modelin seyrinde düz bir şekilde ilerlenerek sadece bir deliğe iğnenizi batırıp çıkararak motifinizi görünür kılabilirsiniz. Çift delikli modelleme ile birlikte iğne her seferinde iki deliğe geçirilerek daha ayrıntılı modelleme yapılabilir. Daire punch; çiçek ve benzeri desenler oluşturmak için, iğnenin daire şeklini almasıyla kumaşa modelleme yapılarak elde edilir. Punch nakışı başlangıç seviyesi ve ileri seviye punch nakışı olarak nitelendirilmektedir. İleri seviyelerde boyutlu çalışmalar ve karmaşık işlemelerin bulunduğu tasarımlar görebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için punch nakışı:

  • Basit desenler: Yeni başlayanlar için, basit desenler oluşturmak için tek veya çift delikli punch teknikleri kullanılabilir.
  • Renk kombinasyonları: Deseni daha ilgi çekici hale getirmek için farklı renkleri bir arada kullanmak önemlidir.
  • Desen seçimi: Yeni başlayanlar için, basit ve kolayca anlaşılabilen desenler seçilmelidir.

İleri seviye punch nakışı:

  • Karmaşık desenler: İleri seviye punch nakışı ile daha karmaşık desenler oluşturulabilir.
  • 3D punch: 3D punch tekniği kullanılarak daha gerçekçi desenler oluşturulabilir.
  • İki iğneli punch: İki iğneli punch tekniği kullanılarak daha ayrıntılı desenler oluşturulabilir.
  • Tasarım punch: Tasarım punch tekniği kullanılarak daha karmaşık desenler oluşturulabilir.

 

Punch Çalışması Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Punch nakışı ile duvar süsleri, tablolar, panolar, paspas modellemeleri, çanta, yastık, masa örtüsü, minder, ev tekstil ürünleri, moda aksesuarları, çanta, kemer, ayakkabı üzerine 3 boyutlu çalışmalar, hediyelik eşyalar, aksesuarlar ve dekoratif ürünler tasarlayabilirsiniz.


Daha fazla örgü modeli ve iplik çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için diğer sosyal medya kanallarımızı inceleneyi unutmayın.

Pinterest Hesabımız: tr.pinterest.com/etrofil/

Etrofil İnstagram Hesabımız: www.instagram.com/etrofil/

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.