ÖRGÜNÜN TARİHİ

04-09-2023 17:35
ÖRGÜNÜN TARİHİ

Örgü üzerine en eski tarihi bulgular Orta Çağda keçi yününden yapılmış bir çanta örneği ve MÖ 3500 yıllarında Mısır’ın Giza şehrinde bulunan bir Mumyanın vücudunda bulunan örme bir şapka ve çorap örneğine dayanmaktadır. Bu bulguların bazıları kemik ve tahta iğnelerden yapılmış basit örgüleri kapsamaktadır.

Orta Asya Tarihinde Örgünün Yeri
Örgü, Orta Asya tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Türk ve Moğol halkı giyim, aksesuar, süs eşyaları ve aksesuar alanlarında şimdilerde hobi olan bu içeriği bolca kullanmışlardır. Bunun en önemli örneği MÖ 2500 yıllarında bulunan Örme çanta kanıtına dayanmaktadır. Türkler göçebe yaşam tarzlarına ve zorlu yaşam koşullarını kolaylaştırmak için örgü deri parçalar ve rahat giysiler kullanmışlardır.

Erkekler genellikle çorap, şapka ve keçe gibi ürünleri örerken, kadınlar genellikle palto, elbise ve yelek gibi daha karmaşık ürünleri örmeyi tercih etmişlerdir. Geleneksel sanatın önemli bir parçası olan Örgü sanatı Orta Asya’nın da Kültürel Mirası olarak günümüze kadar gelmiştir. Öyle ki örgüyle ilgili detaylar halk hikayelerinde, şiirlerde, danslarında izlerini taşımıştır.

18. ve 20.yy’da Örgünün Yeri

Endüstriyel devrimle birlikte makinelerin hayatımıza girişiyle örgünün gelişimi de etkilenmiştir. Endüstriyel Devrim öncesinde örgü projeler evlerde ve küçük atölyelerde usta ellerle dokunuyordu. Bu örgünün yavaş, benzersiz ve pahalı olmasına sebebiyet veriyordu. 19 yy’da Örgü makinelerinin geliştirilmesiyle örgünün örülüşü hız kazanarak daha uygun hale geldi. Daha uygun fiyatlı ve erişilebilir olan örgü büyük bir kesim tarafından benimsendi ve kullanıldı.

20.yy Sonrası Örgünün Gelişimi

20 yy sonrasında Örgü modelleri üzerine çeşitlilik hız kazanmıştır. Farklı örme teknikleri, iplik çeşitleri kullanılarak örgü üzerine yeni alanlar ve hobiler doğmasına neden olmuştur. Giderek popülerlik kazanan ve hobi haline gelen örme ile ilgili teknik kurslar ve eğitimler yaygınlaşmıştır. Hem yetişkinler hem de çocuklara kadar uzanan Örgüyü herkes çok sevmiştir. Hobi ve sanat faaliyetlerinin artması ve bu mecraların gelişimi, farklı kültürleri ve örgü modellerini benimsemek, onları harmanlayarak yeni çalışmalar üretmek, dijital dünyanın büyümesiyle artık örgü farklı bir noktaya taşınmıştır.

Şimdilerde yeni örgü teknikleri geliştirildi. Örgü hobisi farklı dallarda uzmanlık alanlarını geliştiren insanlar, küçük işletmeler tarafından da bambaşka bir boyutta yaşamaya devam ediyor. Artan sanatsal faaliyetler boyutunda iplik çeşitlerinde de farklılıklar doğurdu. Artık hemen hemen bir çok iplik çeşidi tüm mevsimlere uyarlanabilen kıyafetler, aksesuarlar ve ev tekstil ürünlerinde kullanılabiliniyor. Tüm ulusların gelenek ve göreneklerinin getirdiği bazı kalıp örgü modelleri aşılarak yeni trendlerde kullanım alanlarının artması, örgüyü defilelerde vb. moda alanlarında da kullanarak farklı bir alanda günlük yaşamın dışına çıkaran projeler tasarlamaya kadar götürdü. Artık dijital teknolojiyle her bir ilmek internetin diğer ucundaki herhangi bir bireye kolayca erişebiliyor.

 
 Daha fazla örgü modeli ve iplik çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için diğer sosyal medya kanallarımızı inceleneyi unutmayın.

Pinterest Hesabımız: tr.pinterest.com/etrofil/

Etrofil İnstagram Hesabımız: www.instagram.com/etrofil/



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.